Esquiar a Andorra

L’esquí a Andorra.
L’excel·lència de la neu

La situació d’Andorra fa que sigui un lloc singular per a la pràctica de l’esquí. Muntanyes amb uns vessants espectaculars, una situació geogràfica estratègica, una forta inversió en tecnologia durant els últims anys i una aposta ferma per aquest esport en tots els sectors de l’economia han fet que el país se situï al capdavant de les opcions d’oci i neu. Normalment les temporades s’inicien al principi de desembre i s’allarguen fins a mitjan abril, amb aproximadament 150 dies d’esquí, nevades extenses i un alt percentatge de dies de sol. La temporada 2017/2018 es van acumular 2.514.049 dies d’esquí.

Andorra fa més de mig segle que és una destinació de neu. El primer teleesquí es va instal·lar l’any 1957 al sector del Pas de la Casa. Aquest giny va ser el pioner, i va marcar l’inici d’una història que continua creixent: avui dia sumen més de 300 km de pistes entre les estacions de les dues valls, en un entorn incomparable que combina a la perfecció la natura amb la vida urbana. Andorra ha sabut aprofitar aquests dos factors i els ha equilibrat perquè el país sigui un reclam turístic de primer nivell. Aquest creixement ha estat possible gràcies a les inversions que les societats explotadores de les estacions d’esquí han anat fet durant els anys. Actualment, a Andorra, hi ha dos grans dominis de neu: GRANDVALIRA, amb Soldeu-El Tarter i el Pas de la Casa-Grau Roig, i VALLNORD, amb les dues estacions de Pal-Arinsal i Ordino-Arcalís, que sumen 303 km.

La tecnologia ha contribuït al creixement de les estacions, que han sabut mantenir l’equilibri entre l’augment de visitants, la inversió i l’expansió. Així, el país gaudeix dels remuntadors mecànics més avançats, que donen cabuda a 156.000 esquiadors/hora, gràcies als 112 ginys mecànics.
Aquesta aposta en innovació es veu reflectida en la xarxa de canons de neu. I és que actualment les pistes d’esquí tenen garantida el 60 % de la superfície esquiable, gràcies als 1.429 canons de neu i a una excel·lent xarxa d’innivació.
Durant els últims anys, les estacions també s’han adaptat a les exigències dels esquiadors i a les tendències en el món de la neu. Així, la situació avantatjosa d’Andorra i de les seves muntanyes han permès millores substancials que han repercutit positivament en la imatge del país. L’anhel per continuar millorant ha fet que les estacions inverteixin en el terreny, apostant per noves fórmules. Avui dia hi ha cinc àrees d’estil lliure, sis circuits infantils, nou escoles d’esquí i de surf de neu, i jardins de neu amb prop de 700 professionals que es dediquen a l’ensenyament d’aquests esports.

A més, hi ha distribuïts més de 60 punts de restauració, que garanteixen el compliment de les expectatives de tots els esquiadors.
Però les estacions d’Andorra no són només pistes. La pràctica de l’esquí forapista s’ha popularitzat i els camps de neu han apostat per aquesta modalitat, senyalitzant rutes i pistes. El país s’està especialitzant en tot tipus de disciplines, assegurant-se que tots els públics hi troben el seu lloc.
Però l’activitat a les estacions no s’acaba aquí. S’hi ofereixen altres opcions d’aventura que complementen amb molt d’èxit la pràctica de l’esquí, com sortides amb raquetes i motos de neu, trineus amb gossos, vols captius amb globus i, fins i tot, vols amb parapent. Durant la nit, les estacions tampoc no tanquen la porta i allarguen les jornades oferint propostes gastronòmiques i d’oci que combinen la restauració amb la llibertat que transmeten els descensos nocturns per les pistes.
Finalment, cal remarcar que Andorra ha estat la seu de grans competicions esportives d’alt renom internacional, com ara copes del món d’esquí alpí, esquí de muntanya i quilòmetre llançat, i la ubicació triada per al Freeride World Tour. A més, el país s’ha assegurat la presència en aquestes proves durant els pròxims anys, fet que consolidarà la marca Andorra dins el sector.
Així és Andorra, un país que a cada pas ha sabut trobar la fórmula de l’excel·lència, que s’ha adaptat als canvis en el sector, que ha apostat per la neu i per les seves possibilitats d’una manera ferma i amb convicció, fet que l’ha portat, sens dubte, a ser una destinació de referència en el món de la neu.

FITXA TÈCNICA GENERAL

• 3.075 Ha d’àrea esquiable
• 303 Km esquiables
• 197 pistes
• 15 estadis de competició
• 5 àrees de freestyle
• 15 àrees de freeride
• 15 circuits Skimo
• 113 remuntadors
• Capacitat de transport: 155.690 esquiadors / h
• 1.429 canons de neu
• 60% de la superfície innivada
• 89 punts de restauració
• 9 escoles d’esquí
• 9 jardins de neu
• 7 guarderies